Boşanma dilekçesi, boşanmak isteyen eşlerden birinin boşanma davası açarak yasal süreci başlatması için gerekli dilekçedir. Ancak belirtmek gerekir ki boşanma davasında Mahkemeye sunulacak olan dilekçenin bir taslağını örnek olarak sunacak isek de her olay kendi içinde özellik arz etmekte olup bunların detaylı bir şekilde dilekçede ifade edilmesi, Mahkemeye aktarılması önemlidir.
Bunun yanı sıra unutulmamalıdır ki dava dilekçesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirlenmiş zorunlu dava şartlarını ihtiva etmek zorundadır. Aksi halde dava devam ederken hak kaybı yaşanması ihtimali ile karşı karşıya kalınabilecektir.
Şüphesiz tüm yargısal süreçlerin bir avukat olmaksızın takip edilmesi mümkündür. Dolayısıyla boşanma davası açarken de boşanma avukatı olmaksızın dava açmak, süreci takip etmek söz konusu olabilir. Unutulmamalıdır ki yapılacak her işlem hem usul hem de esasa etki edecek ve davanın seyrini, neticesini değiştirebilecektir. Bu nedenle boşanma davalarında uzman bir boşanma avukatı ile boşanma davasının takip edilmesi hak kaybı yaşamamak adına önem arz eder.
Dilekçede yazılan hususların kısıtlayıcı olduğu, iddia ve savunmaları genişletme yasağı nedeniyle karşı tarafın rızası olmaksızın ekleme yapmanın yasaklanması, boşanma davasına bakacak olan hakimin dilekçedeki taleplerle bağlı olacak olması unutulmamalıdır.
Boşanma Dilekçesi Örneği
Boşanma davası dilekçesinde bulunması gereken zorunlu unsurlar yasada sayılmıştır. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre boşanma davası dilekçesi yazarken mutlaka dilekçede bulunması gereken bilgiler:
- Mahkemenin adı.
- Tarafların isim-soyisim ve adresleri
- Davacının TC kimlik numarası.
- Davacının iddiasının dayanağı olan tüm olayların açık özetleri.
- İddia edilen her bir olayın hangi delillerle ispat edileceği.
- Dayanılan hukuki sebepler.
- Açık bir şekilde talep sonucu.
- İmza
Olaylar anlatılırken kronolojik sıralamaya uygun, gereksiz detaylardan kaçınılmış bir anlatım tercih edilmelidir. Buna ek olarak sunulacak delillerin hangi olaya ilişkin olduğu hususu da belirtilmelidir ki Mahkeme bunlar arasındaki bağlantıyı rahatlıkla kurabilsin. Talep sonucu ise dava dilekçesinde anlatılan olayların dışında Mahkemeden bu açılmış olan dava ile ne istendiği, neticenin ne olmasının arzulandığını gösteren kısımdır. Örneği bir boşanma davasında nafaka talep edildiyse, talep sonucunda nafakanın türü, miktarı, süresi ve artış oranı gibi detayların yazılması beklenir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği
Taraflar boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin olarak anlaşma sağlamışsa bu durumda anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Ancak burada ön koşul çiftin en az 1 yıldır evli olmasıdır. Ayrıca yapılacak ilk duruşmada her iki tarafın da hazır bulunması gerekir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların iradeleri bütünüyle birbirine uygun olmalıdır.
Boşanma, tazminat, velayet ve nafaka konularında anlaşma sağlayıp mal paylaşımı konusunda anlaşma sağlanamamışsa bu durumda anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Yahut nafaka miktarı dışında her konuda anlaşmış olan bir çift, boşanma davasının görüleceği Mahkemenin nafaka miktarını belirlemesini talep edemez.
Anlaşmalı boşanma davasında dava dilekçesinin yanı sıra bir de anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmelidir. Tarafların anlaşma sağladığı boşanma sonuçlarını içeren bu protokolün tüm detayları içermesi ve Mahkeme tarafından karara konu edilebilir olması gerekir. Her iki tarafın da imzasını içeren protokol anlaşmalı boşanma davası dilekçesinin eki olarak Mahkemeye sunulur.
BAKIRKÖY NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE;
DAVACI : (TCKN: )
VEKİLİ : Av. Melda Merve TEKCAN
Bahçelievler Mah. Mehmetçik Sk. No:1/208 Kat Plaza Bahçelievler/İstanbul
DAVALI : (TCKN: )
(Adresi)
KONU : Ekte sunulan protokol doğrultusunda boşanma ve sair hususlar hakkında karar verilmesi talebimizden ibarettir.
A. AÇIKLAMALAR:
Taraflar evliliklerini yürütemeyeceklerini anlamış olup, birbirlerine uyum sağlayarak müşterek hayatı devam ettirme imkanları kalmamış olup, yaşanan olaylar, hayata bakış açıları ve sair nedenler dolayısıyla evlilik birliği temelinden sarsılmıştır. Dolayısıyla artık evlilik birliğinin devam edebilmesi her iki taraf için de mümkün değildir.
Taraflar boşanma ve boşanmanın sonuçları bakımından da mutabakata varmış olup bu hususları bir protokol ile imza altına almıştır. Anlaşmalı boşanma protokolü işbu dilekçemiz ekinde Mahkemeniz dosyasına sunulmuştur.
Yukarıda arz ve izah olunan nedenlere istinaden tarafların boşanma şartları konusunda anlaştıkları hususların yer aldığı anlaşmalı boşanma protokolü doğrultusunda tarafların boşanmasına karar verilmesini talep ederiz.
B. HUKUKİ NEDENLER :
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili mevzuat
C. DELİLLER :
Nüfus kayıtları
Anlaşma Protokolü
İlgili her türlü delil
D.NETİCE-İ TALEP:
Yukarıda arz ve izah edilen sebeplere istinaden sunulan anlaşma protokolü doğrultusunda evlilik birliliğinin temelinden sarsılması sebebiyle tarafların boşanmalarına karar verilmesini talep ediyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederiz.
Davacı Vekili
Av. Melda Merve TEKCAN
(İmza)
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ekinde boşanma davasının görüleceği Mahkemeye sunulur. Protokol boşanma ve sonuçlarına ilişkin tüm konularda tarafların iradelerini göstermelidir.
Varsa müşterek çocukların velayeti ve velayet hakkı sahibi olmayan ebeveynin kişisel ilişki tesisi, müşterek çocuklar için ödenecek nafakanın miktarı ve ne şekilde ödeneceği yazılmış olmalıdır. Çocuk için ödenecek olan nafaka iştirak nafakası olup, çocuğun velayet hakkına sahip olan eşin çocuk için yapılacak giderlerde kullanılmak üzere talep edebileceği nafaka türüdür.
Şayet eşlerden biri diğerine nafaka ödeyecekse bu nafakanın türü yoksulluk nafakası olur. Yoksulluk nafakasının ödenip ödenmeyeceği, ödenecekse miktarı ve ödeme şekli de protokole yazılır.
Maddi ve manevi tazminat tutarı, ödeme şekli gibi hususların da belirlenmiş ve protokole derç edilmiş olması gerekir. Yine boşanmanın sonuçlarından olan ziynet eşyaları, kişisel malların iadesi ve mal paylaşımı gibi konularda talepler varsa açıkça yazılmalı, talep yok ise buna ilişkin her türlü hak ve alacaktan feragat edildiği belirtilmelidir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde, hukuken veya fiilen imkansız yahut kanuna aykırı bir husus yazılamaz. Yazılmış olsa dahi mahkeme hakimi bu konuyu onaylamaz. Dolayısıyla protokolün ne şekilde düzenlendiği ve hükümlerin eksiksiz oluşturulması önem arz eder.
Anlaşmalı boşanma davası için verilen duruşma gününde her iki taraf hazır olmasına rağmen şayet protokol, Mahkeme hükmüne konu edilemez ise hakim, yeniden düzenleme yapılmasını talep edebilecektir.
Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak ve ilerleyen süreçte anlaşma konuları ile ilgili sorun yaşamamak için anlaşmalı boşanma davalarına ve aile hukukuna hakim bir boşanma avukatı ile ilerlemek faydalı olacaktır. Zira kararın kesinleşmesinden sonra artık bu hükümlerin iptalini sağlamak neredeyse imkansızdır.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Örneği
Çekişmeli boşanma dava dilekçesi için tek bir örnek veya taslak oluşturmak doğru olmayacaktır. Zira çekişmeli boşanma davası denilen boşanma davası türünde taraflar artık boşanma veya sonuçları ile ilgili anlaşmaya varamamıştır. İddia ve savunmaları doğrultusunda sunulan delillerle bu durum hakimin kararına bırakılmıştır.
Maddi ve manevi tazminat miktarı konusunda anlaşma sağlayamadığı için çekişmeli boşanma davası açan bir çiftin talep konusu tazminat miktarını Mahkeme yargılama neticesinde tayin edecektir. İşte bu yargılamanın yapılması iddia ve savunmalar ile delillerin değerlendirilmesinde en önemli konu boşanma davasının başlangıcında yetkili Aile Mahkemesine verilen çekişmeli boşanma dava dilekçesidir.
Boşanma sebeplerine bağlı olarak davacı taraf dilekçesini düzenlemeli ve olayları doğru ve eksiksiz olarak aktarmalıdır. Buna ek olarak talep konularında iddiaları destekler Yargıtay kararlarının, ilgili içtihatların ve doktrinde bu konuda yapılan çalışmaların dilekçede yer alması önem arz etmektedir.
Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Örneği
Çekişmeli boşanma davası açıldığından davacı yan boşanmak isterken davalı tarafın boşanmak istememesi, bu nedenle boşanma talebinin yalnızca tek taraf için söz konusu olması gibi ihtimaller de mevcuttur. Böyle durumlarda her ne kadar taraflardan biri boşanmak istemese de Mahkeme delilleri ve iddiaları değerlendirerek boşanma kararı verebilecektir. Bir tarafın boşanmayı istememesi veya boşanma davasına gelmeyerek herhangi bir cevap vermemesi, duruşmalara katılmaması durumlarında da boşanma kararı verilebilir ve taraflardan birinin yokluğunda da yargılamaya devam edilebilir.