Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenmiş olan özel boşanma sebeplerinden biridir. Bu sebepler aynı hüküm altında düzenlenmektedir. Hükme göre;
“Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.”
Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma, nisbi boşanma sebeplerinden olup bu olguların varlığının yanında ayrıca eşler için ortak hayat çekilmez hale gelmelidir. Aksi halde mahkemece boşanmaya hükmedilemeyecektir.
Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedir?
Haysiyetsiz hayat sürme toplumun bakışına göre sürekli olacak biçimde ahlak, haysiyet, şeref ve namus kavramlarına ters yaşama olarak tanımlar. Bu nedenin boşanma sebebi olarak ileri sürülebilmesi ayrıca eşler için ortak hayat çekilmez hale gelmelidir. Haysiyetsiz hayata örnek vermek gerekirse;
- ayyaşlık
- kumarbazlık
- uyuşturucu kullanımı
- fuhuş yapmak
gibi örnekler haysiyetsiz hayat sürme olarak kabul edilir. Haysiyetsiz hayat sürmenin yaşam biçimi olarak benimsenmiş olması gerekir.
Suç İşleme Sebebiyle Boşanma
Eşlerden biri, Türk Ceza Kanunu kapsamında bir suç işlediği takdirde, belirli koşulların da oluşmasıyla beraber, diğer eş boşanma talebinde bulunabilecektir. Suçun eşe karşı işlenmesi gerekmemekte, üçüncü kişilere karşı işlenmiş olan suç da boşanma davasına konu edilebilmektedir.
Türk Ceza Kanunu kapsamında yer alan her suç boşanma davasına konu edilememektedir. Hükme göre suçun “yüz kızartıcı” nitelikte olması aranmaktadır. Yüz kızartıcı nitelikte olan suçlar ayrıca sayılmamış olup toplum tarafından bu nitelikte kabul edilen suçlar örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; uyuşturucu ticareti, hırsızlık, rüşvet, cinsel istismar, kasten öldürme gibi suçlar yüz kızartıcı suçlardan kabul edilmektedir.
Söz konusu suçun işlenmesi halinde, ortak hayat eşler için çekilmez hale gelmelidir. Ortak hayatın çekilmez hale gelmediği kanaatinde olan mahkemece boşanmaya hükmedilmeyecektir. Suç işleme sebebiyle boşanma davası açılabilmesi için herhangi bir süre öngörülmemiştir. Koşulların oluşması halinde her zaman boşanma davası açılabilecektir.
Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma Davası
Haysiyetsiz hayat sürme, toplumun ahlaki değerlerine göre tespit edilebilecek şeref, namus gibi değerlere aykırılık teşkil edebilecek şekilde yaşanmasıdır. Mahkeme her somut olaya göre haysiyetsiz yaşam sürme durumunu değerlendirecektir. Yargıtay kararlarına göre; fuhuş yapmak, kumarbazlık, uyuşturucu kullanımını haysiyetsiz hayat sürme kapsamında kabul etmektedir.
Homoseksüel cinsel ilişki Yargıtay tarafından zina olarak kabul edilmemekte, haysiyetsiz hayat sürme olarak kabul edilmekteydi. Ancak Yargıtay’ın güncel kararlarında homoseksüel cinsel ilişkinin de zina kapsamında değerlendirilmeye başlandığı görülmektedir.
Haysiyetsiz davranışların tek seferlik olarak gerçekleşmiş olması haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma için yeterli görülmemektedir. Davaya konu davranışın devamlılık arz etmesi aranmaktadır.
Yargıtay kararlarına göre haysiyetsiz hayat sürmenin gerçekleşmiş kabul edilebilmesi için ayrıca, bu davranışlarda bulunan eş için bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemiş olması gerekmektedir.
Nisbi nitelikte bir boşanma sebebi olmasından dolayı eşlerden birinin haysiyetsiz hayat sürüyor olması diğer eş için ortak hayatı çekilmez kılmalıdır. Aksi halde diğer koşullar oluşsa dahi boşanmaya hükmedilmeyecektir.
Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma davası açılabilmesi için kanun tarafından herhangi bir süre öngörülmemiştir. Koşulları olduğu takdirde her zaman boşanma davası açılabilecektir. Ancak uzun süredir koşullar oluşmuş olmasına rağmen sessiz kalarak dava açmayan eşin sonradan boşanma davası açması halinde hakkın kötüye kullanıldığı kabul edilebilecektir.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.