boşanma davası

Boşanma Davası Avukatı


Ana sayfa » Boşanma Davası Avukatı

Boşanma davası avukatı, aile hukuku çerçevesinde yolunda gitmeyen ilişkilere, eşler arasındaki anlaşmazlıklara ve boşanmak isteyen müvekkillere hukuki çözümler üretmektedir. Bakırköy boşanma avukatı olan Melda Merve Tekcan tecrübesi ile birlikte hukuki problemlere hukuki çözümler üretmektedir.

Boşanma davası ile ilgili olarak sormuş olduğunuz sorular derlenip tecrübe ile birlikte cevap verilmiştir. Arayıp da bulamadığınız, detaylı olarak bilgi almak istediğiniz konular hakkında büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Bireylerin tutumu ve çeşitli sebeplere göre iki farklı şekilde açılabilir. Eğer, bireyler arasında anlaşma var ise ‘’Anlaşmalı boşanma davası’’ açılabilir. Bireyler arasında herhangi bir anlaşma yoksa ve bireyler birbirlerinden memnun değilse ‘’Çekişmeli boşanma davası’’ açılmalıdır. Her ne kadar iki farklı dava gibi görünse de bu iki dava, aynı mahkemede açılır.

Boşanma Davası Nereye Açılır?

Anlaşmalı Boşanma da, Çekişmeli Boşanma Davası da ‘’Aile mahkemesi’’ne açılır. Bölgenizde bulunan mahkemelerde tecrübeli avukat yardımı ile işlemlerinizi sürdürebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Bölge fark etmeksizin bütün adliyelerde açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası açmak için bölgenin önemi yoktur. ‘’Boşanma protokolü’’ çerçevesinde boşanma kararı verilir. Çekişmeli boşanma türünde yapılan usuller burada uygulanmaz. Peki, nedir onlar?

  • Cevap dilekçesi,
  • Ön inceleme aşaması,
  • Tebligat gönderme.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Bu türdeki boşanma davasını açmadan önce ilk olarak gerekli belgeleri (iki nüsha dava dilekçesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve ek belgeler) toplamak gerekiyor. Daha sonra ‘’Aile mahkemesi’’ nde dava görülür. Bu dava türünde boşanma davası yetkili mahkeme belirlenirken aşağıdaki hususlar dikkate alınır;

  • Davacı olan kişi, yaşadığı lokasyona uygun bir aile mahkemesinde dava açabilir.
  • Davalı olan kişi, yaşadığı lokasyona uygun bir aile mahkemesinde dava açabilir.
  • Her iki tarafta 6 ay boyunca yaşadıkları lokasyonda dava açabilir.

Boşanma Davası Tazminatı Maddi ve Manevi

Boşanmadan dolayı menfaatlerini gerçekleştiremeyen suçsuz ya da diğer bir adı ile kusursuz taraf, kusurlu tarafından boşanma davası maddi tazminat talebinde bulunabilir. Tazminat talebi için kusur oranları dikkate alınmaktadır.

Boşanmaya sebep olan birey, evlilikte mağdur olan bireye hakimin kararı doğrultusunda boşanma davası manevi tazminat ödemesi yapabilir. Eğer, diğer taraf kusursuz ya da az kusurlu ise bu ödeme yapılır.

Boşanma Davasında Avukatın Rolü

Boşanma davası avukatı, tecrübeleri ile birlikte aşağıdaki konularda çıkabilecek uyumsuzluklara hukuki çözümler bulur. Bu nedenle hak kaybının yaşanmaması konusunda avukatın rolü büyüktür.

  • Maddi ve manevi tazminat istekleri
  • Velayet konusu
  • Mal paylaşımı
  • Ve ortaya çıkabilecek bütün anlaşmazlıklar

Boşanma Avukatı Hangi Hazırlıkları Yapar?

Boşanma davası avukatı, olgulardan yola çıkarak araştırır ve değerlendirmelerde bulunun. Daha sonra aşağıdaki sebepleri araştırır:

  • Eşlerden birisi haysiyetsiz hayat sürüyor mu?
  • Eşlerden birisi ortak konutu terk etti mi?
  • Eşlerden birisi akıl hastası mı?
  • Eşlerden birisi küçük düşürücü suç işledi mi?
  • Aldatma var mı?
  • Onur kırıcı davranış veya haya kasıt var mı?

Boşanma Davasında Avukat İşlevi

Deliller toplandıysa ve duruşma için her şey hazırsa celp kağıdı gönderilir ve taraflar duruşmaya çağrılır. Duruşmada her iki tarafın dilekçesi okunur ve çekişme noktaları tespit edilir. Bunlar, ilk duruşmada yapılır ve ilk duruşmaya ‘’Ön inceleme duruşması’’ ismi verilir.

İlk duruşmaya katılmayan veya avukatı ile hakkını aramayan kişi büyük oranda hak kaybı yaşayabilir. Bu nedenle ilk duruşmada haklarınızı kaybetmemek için mutlaka avukat desteğini almalısınız.

İkinci duruşmada taraflar ve tanıklar dinlenir. Avukatların, görüşlerini dile getiren tanıklara soru sorma hakkı vardır. Boşanma davası avukatı, duruşmada olan belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve müvekkili lehine olan durumları ortaya çıkarmak için aktif bir şekilde rol oynar.

Sık Sorulan Sorular

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası kesinleşme süresi, davanın türüne göre farklılık gösterir. Çekişmeli boşanma davalarında süre değişir. Ortalama olarak 1,5 yıl – 3 yıl arasında karar verilir. Anlaşmalı boşanma davasında bu süre daha kısadır. Tek celsede boşanma gerçekleştiği için bu süre 1 ay – 4 ay arasında değişkenlik gösterir.

Boşanma Davasında Zamanaşımı Süresi Nedir?

Evlilik bittikten sonra ortaya çıkan haklarınız 1 sene dolduğu an zamanaşımına uğrar. Boşanma davası zamanaşımı süresi 1. yıldan sonra işler.

Boşanma Davası Sonrasında Mal Paylaşımı Nasıl Olacak?

‘’Edinilmiş mallara katılma rejimi’’ çerçevesinde boşanma davası mal paylaşımı gerçekleşir. Eğer, ortada yapılmış ve kabul edilmiş bir sözleşme varsa sözleşmenin içeriğine bağlı olarak da boşanma davası mal paylaşımı yapılır.

Boşanmadan Sonra Miras Hakları Nasıl Olur?

Boşanmanın ardından mirasçı yasal haklarını kaybeder. Boşanmanın ardından eşlerden birinin vefatı gerçekleştiyse hak talebinde bulunulamaz.

Yoksulluk Nafakası Nedir? Nasıl Alınır?

Boşanma davası nafakası, boşanmanın ardından ciddi bir yoksulluk yaşanmasının ardından mağdur tarafa verilir. Boşanmanın ardından yoksullaşan taraf süre olmaksızın nafaka talebinde bulunabilir.

Boşanma Davasında Şiddetin İspatı Nasıl Yapılır?

Boşanma davası şiddetin ispatı için ilk olarak delil sunmak gerekir. Sağlık raporu veyahut görseller ile birlikte bir dosya hazırlanmalıdır. Şunu da belirtelim; darp edildiğiniz fotoğraflarda yüzünüzün görünmesi daha net sonuçlar verir.

Çocuğun Velayeti Kime Verilecek?

Boşanma davası sırasında iki taraf da dinlenir. Daha sonra çocuğun da görüşleri alınır. Hakim, çocuğun pedagog ile görüşmesini sağlar ve pedagogdan görüş ister. Boşanma davası velayet durumu ise tüm bunların ardından hakim tarafından verilir. Velayet konusu hakime bağlıdır.

Boşanma Davasını Kim Açmalı?

Evlilik ilişkilerinin kötü gitmesi sonucunda mağdur olan kişi boşanma davası açabilir. Bunun yanı sıra her iki taraf da dava açabilir.

Boşanma Davası Kaç Yıl Sürer?

Davanın türüne farklılık göstermektedir ve süreler kesin değildir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama 1 – 4 yıl arasında sürerken anlaşmalı boşanma davaları 1 – 4 ay sürer.