Yabancı Eşten Boşanma

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma


Ana sayfa » Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Yabancı uyruklu eşten boşanma mümkündür. Önemli olan evliliğin Türkiye’de yapılmış veya tanınmış olmasıdır. Günümüzde karma kültürlerin artarak bir arada yaşaması aile kurumunu da etkilemektedir. Bu durumun yansıması olarak da yabancı uyruklu kişiler ile aile birliği kurması olarak karşımıza çıkmaktadır.  Kurulan aile birliğinin sonlandırmak istendiğinde de nasıl yapılacağı, bunun Türkiye’de mümkün olup olmadığı boşanmak isteyen çiftlerin araştırdığı konuların başında yer alıyor.

Normal şartlarda Türk vatandaşları Türkiye’de boşanmak istediklerinde Türk Medeni Kanun’a göre boşanabilmektedirler. Aynı şekilde yabancı uyruklu eşi olan Türk vatandaşları da Türk Medeni Kanunu’na göre boşanabilir. Eşlerden birinin yabancı uyruklu olması eşlerin Türk Mahkemelerinde boşanmalarının önünde bir engel oluşturmaz.

Boşanmak isteyen eşler boşanma davasında yetkili olan Aile Mahkemesine başvurmalıdır. Yabancı uyruklu kişi ile evli olan birinin boşanma davasında Türk mahkemelerin milletlerarası yetkisi ve boşanma davasında hangi hukukun uygulanacağı Milletlerarası Özel ve Usul Kanunu’nda belirtilmiş ve düzenlenmiştir.  Boşanmak isteyen eşler Türkiye’de boşanma davası açtığı takdirde ilgili kanun maddesi uyarınca Türk hukukunun yetki kuralları uygulanacaktır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Türk Mahkemelerinin yetkisi Milletlerarası Özel ve Usul Kanunu’nda düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre Türk mahkemelerinin istenilen boşanma davasındaki yetkisini kendi iç hukukundaki yer itibariyle yetkileri belirlemektedir. Bu demektir ki Türk Medeni Kanunu’ndaki yetki kuralları yine aynı geçerlilikle Milletlerarası Özel Hukuk kapsamında yabancı uyruklu eşi olan çiftlerde de geçerli olacaktır.

Türk vatandaşlarının açacağı boşanma davasında yetkili mahkemeyi nasıl Türk Medeni Kanunu belirliyor ise yine aynı şekilde yabancı eşi olan çiftlerinde açacağı boşanma davasında yetkili mahkeme iç hukuktaki gibi Türk Medeni Kanunu’nun belirlediği yetkili mahkemede açılacaktır. Yetkili mahkeme olarak taraflardan birinin yaşadığı yerdeki mahkemeler veya son 6 ay birlikte yaşadıkları yerdeki aile mahkemesi yetkilidir.

Adresine Ulaşılamayan Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Yabancı eş bazen yurt dışında yaşıyor olabilir veya tarafların Türkiye’de bir ikametgâh adresleri bulunmayabilir. Türkiye’de tarafların yerleşim yeri bulunmadığı takdirde sakini oldukları yer, eğer sakin olarak belirlenebilecek bir adresleri de yok ise Ankara, İzmir veya İstanbul Mahkemelerinde boşanma davasının açılabilecektir.

İkametgah adres olmayan ve sakin oldukları bir adresleri de bulunmayan kişiler için görüldüğü üzere Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde dava açma imkanı tanınmıştır.

Türk Mahkemelerinde Açılacak Olan Boşanma Davası

Türk mahkemelerinin yetkisini belirlediği gibi açılacak boşanma davasında da hangi hukukun uygulanacağını yine Milletlerarası Özel ve Usul Kanunu düzenlemiştir.  Adres olayında olduğu gibi uygulanacak hukukun belirlenmesinde birden fazla durum karşımıza çıkmaktadır.

Uygulanacak hukukun belirlenmesinde öncelik olarak eşlerin müşterek bir hukukları var ise o hukukun uygulanacağı belirtilmiştir. Eğer eşlerin müşterek milli hukukları yok ise o halde mutat mesken hukuku uygulanacaktır. Bu da bulunmuyor ise son çare olarak Türk hukuku uygulanacaktır. Eşlerin Türkiye’de boşanması zorunlu değildir. Yabancı bir ülkeden almış oldukları boşanma kararını Türkiye’de tanıtabileceklerdir.

Yabancı Ülkede Boşanan Çiftler Türkiye’de Nasıl Boşanır?

Çiftler yabancı ülkede boşanmış olabilirler. Bu durumda Türkiye’de de boşanmış sayılabilmeleri için bu kararın Türk Mahkemelerince tanınması gerekmektedir. boşanabilirler. Aksi halde yabancı ülkede boşanma kararı verilmiş olsa bile bu kişiler Türk hukukuna göre Türkiye’de evli olarak görünecektir. Dolayısıyla Milletlerarası Özel hukuk kuralları gereği yabancı ülkede boşanan çiftlerin boşanma kararlarını Türkiye’de tanıtmaları gerekir.

Açılan davada boşanmanın esasına ilişkin bir inceleme yapılmaz. Kararın Türk Hukukuna uygun olup olmadığı hususu denetlenir. Tebligat ile davadan haberi olan yabancı uyruklu eşin davaya katılmasıyla veya katılmadığında yokluğunda yargılama yapılarak boşanma kararı tanınabilir ve tenfiz işlemi yapılabilir. Bu işlemlerde usuli bir eksiklik olması davanın reddi sonucunu doğuracağından sürecin boşanma sürecine hakim bir avukat tarafından yürütülmesi daha uygun olacaktır.