Anlaşmalı boşanmada gerekli evraklar, boşanma dava dilekçesi, anlaşmalı boşanma protokolüdür. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için ön koşul evlilik birliğinin en az 1 yıldır sürüyor olmasıdır. En az 1 yıl sürmüş olan evlilikte, tarafların evlilik birliğini artık sürdüremedikleri kanaatinde olmaları durumunda anlaşmalı boşanma yoluna gidebilirler.
Anlaşmalı boşanmada tarafların boşanma ve nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı gibi boşanmanın sonuçları konusunda anlaşma sağlamaları gerekmektedir. Tarafların anlaştıkları hususları ve anlaşma sağladıklarını bir protokol imzalayarak belirtmeleri gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmada tarafların evlilik birliğini sonlandırmalarına ilişkin boşanma sebebinin ne olduğunu ispatlamak yükümlülüğü bulunmamaktadır. Taraflar herhangi bir sebep ileri sürmeksizin anlaşma doğrultusunda evlilik birliğini sonlandırabilirler.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla görev yapmaktadır. Yetkili mahkeme ise Türk Medeni Kanunu 168. Maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Buna göre; “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.”
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası açılırken mahkemeye sunulması gerekli olan birtakım evraklar gerekli olmaktadır. Öncelikle boşanma talebinin mevcut olduğu bir dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesinde her iki tarafın da imzası bulunabileceği gibi, davacının hazırlamış olduğu dava dilekçesine karşı, davalı davayı kabul ettiği beyanında bulunabilir.
Dava dilekçesine ek olarak taraflar anlaşma beyanlarının bulunduğu anlaşmalı boşanma protokolünü de mahkemeye sunmalıdır. Bu noktada protokolün ıslak imzalı aslının sunulması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasını taraflar bizzat takip edebileceği gibi avukat aracılığıyla da takip edebilmektedirler. Anlaşmalı boşanma protokolünde tarafların beyan ettikleri iradelerinin davaya esas alınmasından dolayı protokolün özenle hazırlanması çok önemlidir.
Dava sonrasında hak kayıpları yaşanmaması adına anlaşmalı boşanma davasının avukat yardımı alınarak takip edilmesi tarafların yararına olacaktır. Davanın avukat aracılığıyla takip edilmesi halinde mahkemeye ayrıca boşanma vekaletnamesi sunulması gerekmektedir. Boşanma vekaletnamesi, genel vekaletnamenin aksine vekalet verenin vesikalık fotoğrafının mevcut olduğu bir vekaletnamedir. Bu sebeple vekalet verenin boşanma vekaletnamesi için 2 adet vesikalık fotoğrafa ihtiyacı olacaktır.
Anlaşmalı boşanma davasının takibinde avukat yardımında faydalanmak istemeyen tarafların dosyaya ayrıca nüfus cüzdanı fotokopilerinin de eklenmesi gerekecektir. Dava açılırken dava harcının ödenmesi gerekmektedir. Dosyaya ayrıca dava harç ve masraflarının ödendiğine ilişkin belgelerin de eklenmesi gerekmektedir.